< svibanj, 2007  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Svibanj 2007 (1)
Travanj 2007 (11)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari On/Off

design by Tincha

Blog

Broj posjetitelja:

Custom essay, term paper and research paper writing service that offers top quality custom term papers, custom essays and research papers.
examples of research papers



Ovaj blog služi samo za skate...




LINKOVI:
sk8mania



Evo jedna od najboljih marki za osovine je tensor!



Po meni jedna od naj marki za daske flip!

Pogo and ollie




Naj tenisice meni obazavam ih super su DC!!





Marka za dasku ok je ali mom frendu je pukla brzo zero!!!


Ollie



Odlicne osovine za njih nemam rjeci Thunder!


Bas ih nevolim ali osovine ljepog izgleda Independent!!


petak, 04.05.2007.

ZAGREB SKATE CONTEST!!!!

ŠPANSKO CONTEST REPORT ( 28.4.007)

Dan broj dva skate turneje je otpočeo mjerkanjem španskog parka i ponude vremenskih prilika španskog sela. U tom je dijelu grada naime bilo sunčano.
Sjatili su se mladi i stari, i oni srednjih godina i srednje kose te raznih ostalih tipova perika i pokrivala glave. Vozilo se i pjevalo, psovalo, slavilo, padalo, jelo, pilo, žvakalo, žvakale daske i šipke, beton i podne obloge, bukva i ostali skejterima znani materijali. Cvrčanje mesa i roštiljnih nauljenih šina su odavali utvaranje nekog morskog betona, kao da je i Rijeka bila u gledalištu. Kako je bilo znaju koji su bili, a znat će uskoro i ostali jer fotogalerija naših oko sokolovo fotografa i atraktivnih fotografkinja stižu na mrežu čim usklade sočne zapise digitalnih mašina. Evo kako se zapravo vozilo među domaćim i inim stranim natjecateljima;
donosimo Vam službeni poredak:
evo i rezultata i bodova sa druge postaje KOLEKTIVNOG 3P toura

u kategoriji do 16 godina:

1. Dino Šertović (101)
2.Andrej Filipović(95)
3.Ivan Tomašević (77)
4.Juraj Špoljar (53)
5.Tomislav Vukelić (52)
6. Borut Petrušić (36)
7. Marin Stefanov (35)
8. Mario Jurić (31)
9.Toislav Preseđanski (25 )
10. Denis Medved (20 )

u kategoriji od 16 do 106 godina:

1.Kilian Heuberger(144)
2.Vlado Vidaković (125)
3.Miro Petković (114)
4. Mišel Kubaček (97)
5. Tommy Brandelik (85)
6. Filip Vrhovec (80)
7.Dalibor Dugonjić (73)
8. Fabijan Lang (71)
9.Mario Baus (30)
10. Mario Kunštek (21)
ČESTITAMO!

PRENOSE SE I BODOVI NATJECATELJA KOJI SE NISU KVALIFICIRALI U DRUGI KRUG

Nagradni fond, provjereno fin, je uz warehouse staff ruksaka&majica za sve sadržavao i cash za starije od 1. do 3. mjesta redom 1800kn, 1200kn, 600kn te skate dijelove za youngshots od 1.do 3. mjesta redoslijedom daska, osovine, kotači, a kape za 4. i 5. mjesto.
2.stop od 3 stanice warehouse kMag 3p-a je prošao, ukupni poredak se zaoštreno zgusnuo i što reći nego ispecite znanje jer finalni okršaj kod riječkog primorja jest skoro.

DAKLE UKUPNO TRENUTNO STANJE PRIJE RIJEKE JE SLJEDEĆE (samo sudionici na oba eventa)

1.Michel Kubaček (303)
2.Miro Petković (273)
3.Vlado Vidaković (236)
4Dalibor Dugonjić (187)
5.K u n a (82)

i kod MLAĐIH:

1. Dino Šertović (193)
2.Ivan Tomašević (127)
3.Tomislav Vranić(73)
4. Domagoj Boroš (48 )
5.Sebastjan Bereta (18 )

Pauza za trial je nešto duža, no neka vas ne zavara jer svi koji se previše zaborave će biti progutani od strašne nedaće opuštanja pred zadnji trzaj što u pobjedu vodi. Ovaj posljednji skup junaka će otpočeti u 15 sati na morskoj geografskoj širini pa zaštitite skejt stroj za ubijanje nečim što soli odolijeva. Hvalite more i drž´te se do Rijeke. Sportbilah!



| komentari (26) | print | # |


 

ponedjeljak, 30.04.2007.

Skate anketa!!!


Get your own Poll!




| komentari (4) | print | # |


 

subota, 28.04.2007.

Anketa!!


Get your own Poll!




| komentari (22) | print | # |


 

Skate kroz povijest!!


Get Your Own Quiz!, More Quizzes




Vjerujem da svi znate što je skateboarding i da ste bar jednom vidjeli "luđake" koji se tim sportom bave. Ako vam se taj sport sviđa i želite saznati više o njemu, onda nastavite čitati, a ako imate nešto protiv njega, šta ste onda uopće otvorili ovu stranicu? Odite tamo čitajte viceve ili šta ti ja znam.
Samo da još par stvari raščistimo:
Kao prvo, ovaj tekst je nastao na temelju podataka sakupljenih na internetu, pročitanih iz par časopisa i mojeg osobnog poznavanja ovog sporta...ako nađete neku grešku ili da se nešto nije desilo ovako kako piše nego nekako drugačije, 'ko vam kriv. Budite sretni i zadovoljni što vi znate ispravno a ja krivo. A ako dolazite iz Zagreba, Splita ili Osijeka i ako je nešto što je napisano o skaterima u tvom gradu krivo, molim vas da se ne ljutite, jer sam te podatke također pročitao u jednom časopisu i nemam blage dal' su točni ili nisu.
Kao drugo, ako postoji nešto drugo u ovom tekstu što vas je duboko uvrijedilo ili naljutilo ili vam smeta ili tako nešto, onda ga nemojte čitati.


Skate discipline
Skateboarding možemo podijeliti u 3 discipline:
STREET: Street skateboarding se izvodi na ulici ili u skate parkovima koji oponašaju situacije sa ulice (stepenice, zidiće, klupe i sl.). Na street natjecanjima skateri pokušavaju ukomponirati što više trikova i koristiti ih na što više prepreka.

VERT: Riječ vert, naravno, dolazi od vertikalan. Vert je vožnja na halfpipe rampi uz izvođenje ogromnih skokova i trikova u zraku.

SPUST: Ova disciplina ima najjednostavnija pravila-spustiti se od točke A do točke B što brže i preživjeti.


Anatomija skejta

Važno je odrediti pravu opremu za vožnju skejta. Skejtovi su napravljeni od nekoliko dijelova:
1. Daska - napravljena je od više slojeva drva i ima uzdignuti nos i rep . Na dasku se lijepi brusni (šmirgl) papir (grip tape) za bolje trenje između tenisica i daske. Na taj način se olakšava kontrola nad skejtom.
2. Mostovi (trucks) - metalni dio montiran ispod daske na koji su spojeni kotači. Služe za skretanje.
3. Kotači - kotači skejta su napravljeni od uretana. Postoje različite vrste kotača, ovisno o podlozi. Kvaliteta kotača određuje sigurnost, funkcionalnost i kvalitetu vožnje skejta.
Iako možete kupiti jeftinije dijelove skejta , riskirate svoju sigurnost jer jeftiniji proizvodi svakako nisu pouzdani. A sad na vama je: zdravlje ili novac...


Povijest
Početkom 40ih romobili su bili jako popularni. Tada su imali dasku, četiri kotača i upravljač. Kada bi se upravljač stjecajem okolnosti razbio, klinci su skužili da se bogu dobro zabaviti i vozeči se na preostaloj dasci s kotačima. Pojavili su se prvi prototipovi skejtova s boljim osovinama kako bi se olakšalo upravljanje.

U kasnim 50-ima surfanje je postalo popularno, pa su surferi koristili skejtove za "ulično
surfanje" kada bi valovi bili premali za surfanje. Tako su se počeli proizvoditi skejtovi sa glinenim kotačima i daskom oblika daske za surfanje. Daske su bile uže i kraće od današnjih i surferi su se na njima spuštali po nekoj nizbrdici naginjući se na stranu na koju žele skrenuti.

Prvi profesionalni skejtovi pojavili su se 1963., a izrađivala ih je tvrtka Mahaka. 1963. je održano i prvo natjecanje u povijesti skateboardinga u Hermosi (California).Od tada sport postaje sve rasprostranjeniji i pojavljuju se međunarodna natjecanja, filmovi (prvi dugometražni film o skateboardingu "Skater dater") i skateboarding časopisi.

U par godina prodano je više od 50 milijuna skejtova, a onda je naglo u jesen 1965. skateboarding zamro. Stručnjaci za osiguranje su proglasili skateboarding nesigurnim zbog čestih padova uzrokovanih lošom kvalitetom glinenih kotača. Iako su neke tvrtke razvile kvalitetnije kotače i dalje su proizvodili glinene jer su bili najjeftiniji.

1970. surfer Frank Naswothy je posjetio tvornicu plastike koja je proizvodila uretanske kotače za role koji su bili kvalitetniji od glinenih i osiguravali su dobro trenje. Frank je primjetio da uretanski kotači pristaju na njegov skejt i 1973. počela je proizvodnja uretanskih kotača i osovina posebno za skejtove, a mijenja se i izgled daske. Skateboarding je opet bio u usponu.

1976. u Floridi je napravlejn prvi skate park i odonda skate parkovi niču posvuda. 1978. Alan "Ollie" Gelfand prvi u povijesti izvodi ollie, tj. skok u kojem se skejt ne mora pridržavati rukom.

Krajem 70-ih počinju se zatvarati skate parkovi zbog velikih troškova osiguranja i početkom 80-ih skateboarding postaje underground sport. 1982. osnovan je National Skateboarding Association, organizacija koja na sebe pruzima upravljanje sportom. Sredinom 80-ih skateboarding opet postaje popularan, održavaju se natjecanja, snimaju filmovi i pojavljuju novi proizvođači. Ističu se pobjednici natjecanja kao što su Tony Hawk, Christian Hosoi, Lance Mountain i Neil Blender (vert); Mark Gonzales, Natas Kaupas i Tommy Guerrero (street), dok u freestyle natjecanjima dominira Rodney Mullen.

Rodney Mullen
Tony Hawk

Krajem 80-ih street skateboarding postaje popularniji od verta, rađa se new school skateboarding temeljen na ollieima u tehničkim trikovima. 1995. organizirane su prve Extreme games (XGames), a službeno svjetsko priznanje skateboarding dobija na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996.m kada su skateri, BMX biciklisti i in-line roleri bili zvijezde ceremonije otvorenja.


Skateboarding u Hrvatskoj

RIJEKA
U Rijeci, kao i u drugim našim gradovima, zanimanje za skateboarding sve više i više raste. Građani se sve više žale zbog oštećenja na fontanama (ispred Riječke banke) i vazama za cvijeće (ispred hotela "Kontinental"), ali gdje bi riječki skateri trebali skejtati ako u Rijeci nema skate parka? U gradskoj upravi je to predloženo, ali ništa nije napravljeno, pa je u skate shopu "Shoe-be-do" održano potpisivanje peticije za izgradnju skate parka i na web stranicama Točke je objavljeno da će skate park biti izgrađen. Ne znam kad, ni gdje, ali kažu da hoće...Dotle će skateri i dalje skejtati na ulicama, građani nek se žale, 'ko ih...šiša, a grad, ako želi riješiti ovaj (kako ga oni nazivaju, ne ja) problem, neka požuri sa izgradnjom skate parka.

ZAGREB
U Zagrebu je nedavno otvoren prvi "pravi" skate park, no i zagrebačka uprava je pogriješila jer o izgradnji skate parka nije pitala zagrebačke skatere pa su sagradili premalen (mislim, nije baš površine 9 metara kvadratnih, ali skate park mora biti dosta velik da bi bio dobar...) skate park pa (da bi se utješili) kažu "Nije velik, ali je lijep". Zagreb je grad s najviše skatera u Hrvatskoj (pa normalno kad Zagreb ima puno ljudi), najomiljenije okupljalište najboljih među njima je Mimara, a još se nalaze i ispred zgrade INA-e, i u Vukovarskoj, a imaju i improvizirani skate park u Španskom...

SPLIT
Split također ima skate park i jako puno skatera, a okupljaju se ispred robnih kuća Stande i Dalme.

OSIJEK
I Osijek ima skate park (pa mi smo jedini kreteni koji ga nemaju...). A skatera ima sve više otkad je otvoren prvi skate shop.


Mali skate rječnik
U skateboardingu ima mali milijun različitih naziva i rječi koje označavaju trikove, način vožnje, terene i ostalo vezano uz ovaj sport. Ako vas baš zanima svaka živa riječ vezana uz skateboarding odite na www.skateboard.com/frontside/101/Rookies/jargon.asp i čitajte cijeli dan
ako hoćete, a ovdje su objašnjeni najvažniji pojmovi:

air - onda kada su sva četiri kotača u zraku, tj. ollie; najčešće s rampe
alley-oop - kada se trik izvodi u sprotnom pravcu od kretanja skatera
backside - 1. kada se skater u skoku okreće prednjom nogom unatrag, a zadnjom unaprijed;tj. u smjeru u kojem su mu leđa, 2. pri izvedbi trika, kada skater prilazi prepreci i okrenut joj je leđima
bail - pad
coping - svaki materijal cezan za prepreku na kojem se može lakše slideati ili grindati
fakie - vožnja unazad
flatbar - ograda koja nije savinuta niz nizbrdicu ili niz stepenice
flatground - skejtanje bez prepreka
flip - okrenuti dasku oko neke osi
frontside - 1. kada se skater u skoku okreće prednjom nogom unaprijed, a zadnjom unatrag;tj. u smjeru u kojem gleda, 2. pri izvedbi trika, kada skater prilazi prepreci i okrenut joj je trbuhom
gap - udaljenost između dvije površine preko koje skateri skaču i rade trikove, npr. Tonyev skok sa zgrade na zgradu je gap
grab - kada skater uhvati dasku rukom
goofy - skater je goofy kada skejta sa desnom nogom naprijed
grind - trik pri kojem mostovi stružu o prepreku (ogradu, klupicu, fontanu...)
halfpipe - rampa koja se sastoji od ravnog poda i zaobljenja koja vode do vertikalnih strana (oblik slova U)
land - slijetanje, tj. uspješno izveden trik
lunch ramp - rampa koja služi za lansiranje skatera u zrak
line - više povezanih trikova
lip - rub prepreke
lock in - dovođenje skejta u najstabilniji položaj kod slideanja i grindanja
mongo - odgurivanje skejta prednjom nogom
nollie - skraćeno od nose ollie - skok pri kojem se umjesto repa pritišće nos daske
ollie - osnova 80 % street i 60 % vert trikova; skok pri kojem se pritišće rep daske i lupa o podlogu i daska odlazi u zrak povučena prednjom nogom
regular - skater je regular kada skejta sa lijevom nogom naprijed
sketchy - trik koji je skater sletio poprilično šugavo i nedostaje mu stila i glatkoće pri
izvođenju
slide - trik pri kojem daska skliže o podlogu (ogradu, klupicu, fontanu...)
stick - savršeno izveden trik
trik - bilo što izvedeno na skejtu


Trikovi
Ovdje su navedeni neki trikovi. Trikova također ima mali milijun i ako vas zanima više od ovdje opisanog potražite veće baze trikova na internetu kao što su na stranicama
www.skateboard.com
www.bobstricktips.com
Dakle, neki od osnovnih trikova su:

Ollie
ollie je osnova većine drugih trikova, a naročito flipova. Kako se izvodi ollie? Prednja noga dolazi otprilike na polovicu daske, a stražnja noga na rep. Stražnjom nogom se pritisne rep tako da daska lupi o pod, a onda se prednjom nogom prednji dio daske povuče gore i izravna u zraku.

Kickflip
Old school kickflip se radio tako da se jedna noga povukla ispod daske, zatim bi skater skočio u stranu i tom nogom povukao dasku tako da se ona okrene za 360 oko svoje uzdužne osi i nastavio bi se voziti. Ollie kickflip (danas samo kickflip) je izmislio Rodney Mullen i u vrijeme kada je izmišljen je bio zakon - tko je znao napravit kickflip bio je profić. Od rođenja new schoola ollie kickflip se smatra osnovom skateboardinga, tj. jednim od najlakših trikova. Kickflip započinje tako da se noge smjeste kao kod olliea (prednja na pola daske, stražnja na rep) i izvodi isto kao i ollie, samo što prednja noga osim povlačenju daske u zrak, služi sa "šutiranje" daske tako da se okrene za 360 oko svoje uzdužne osi.

Heelflip
Heelflip je sličan kickflipu. Jedina razlika između heelflipa i kickflipa je u tome što se kod kickflipa daska okreće prednjim djelom stopala, a kod heelflipa s druge strane petom.

Pop shove-it
Pop shove-it je okret daske pri kojem se zamjeni rep s nosom, tj. daska se okreće za 180 ispod skatera.

Varial kickflip
Kickflip + pop shove-it

Varial heelflip
Heelflip + fs shove-it(pop shove-it na drugu stranu)

360 flip/Trey flip/3 flip
Kickflip + 360 shove-it(pop shove-it kod kojeg se daska okrene za 360 stupnjeva)

Boardslide
Slide kod kojega se po prepreci skliže srednjim djelom daske, između mostova.

Noseslide
Slide na nosu daske.

Tailslide
Slide na repu daske.

FS 50-50
Grind na oba mosta.

Nosegrind
Grind da prednjem mostu.

Bs 5-0
Grind na strašnjem mostu.


Get your own Slide Show!




| komentari (8) | print | # |


 

Jebeno vruć dan.

Idem ja van sk8 sa prijateljom i krenuli mi do nove dvorane i zaustavili se kod kauflanda a ono vruće nemos stajati 28 stupnjeva crko sam i mi odlucili da necemo ici do dvorane vec ostati do kauflanda ali ni tamo nismo mogli izdrzati ni 15min pobjegli kućtek veceras sk8.pozz



| komentari (0) | print | # |


 

utorak, 24.04.2007.

Sk8 contest najava.

Svi ste pozvani u zagreb na contest u subotu u 15h.




Evo 1 je bio u Slavonskom Brodu drugi je u zagrebu 28.4.2007 sa pocetkom u 15h. Bit ce genijalno poslje toga AFTER PARTY:Rock Club "TIME" nastupa GENETIC planet upad je besplatan.



| komentari (3) | print | # |


 

ponedjeljak, 23.04.2007.

How ti Impossible

Evo pa malo ucite ljep trik!!

Impossible je totalno tezak trik to je potpuni okret oko noge preljep je ali jako zahtjevan i treba mnogo rada neznamjednostavno kako da ga okrenem nemoze mi niko pokazati jer kod nas nitko od skatera nezna ali imamcijeli zivot pred sobom naucit cu jednom ajd pozz!!



| komentari (3) | print | # |


 

Strasni padovi!!

Evo jako gadni padovi sa skatea da neduljim pogledajte!


Jako opasan sport spada u extremne skupine sportova mozete cak i poginuti ako mislite sk8 nemojte misliti da se nikad necete ozljediti morate bar jednom kao sto vidite na videu gadni su padovi!



| komentari (0) | print | # |


 

Drago

Evo prvi skater je drago i njegov flip!!

Drago skatea godinu i pol nije los zna dosta trikova ali trenutno nema daske pukla mu je al sta ces mora kupit novu od trikova mu ide Kick flip i Manual vozi dosta dobro voli hard flip najdrazi mu je flip toliko o njemu vidjet cete jos nas 5 kad napravim slike i videa pozz!!



| komentari (0) | print | # |


 

nedjelja, 22.04.2007.

Mi skateri iz ng

Evo mi skateri jebaci iz Nove Gradiske (metropola znate grad se sastoji od nekim 2131 milijardi zivucih stanovnika brojimo zivotenje al dobro grad nije bitan) Vidjet cete nas 7 skatera nase trikove videa i ostale stvari...!!



| komentari (3) | print | # |


 

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.